Geen categorie Interieur

3 dingen die jij nog niet wist over jouw cv-ketel

Hoeveel weet jij eigenlijk over jouw cv-ketel? Bijna iedereen heeft deze wel in huis, maar houdt zich er niet erg mee bezig. Als jouw ketel goed is onderhouden en nog niet zo oud is, dan is dat niet echt een probleem. Het wordt wel vervelend op het moment dat jij niet meer weet wanneer hij eigenlijk voor het laatst is onderhouden, en of je wellicht toe bent aan een nieuwe? Het is totaal te begrijpen dat je niet alles weet over je cv-ketel. Wij helpen je door dingen op een rijtje te zetten die jou aan het denken zet!

Je ketel moet echt met regelmaat onderhouden worden

Het is echt van belang dat jij regelmatig jouw cv-ketel laat onderhouden door een professioneel bedrijf. Veel mensen kunnen dit tot wel 10 jaar uitstellen, maar dat is niet heel erg slim en het brengt enkele gevaren met zich mee. Een slecht onderhouden cv-ketel kan namelijk:

  • Een stuk minder lang meegaan dan jij wilt; Je zult een stuk sneller een nieuwe cv-ketel moeten aanschaffen als deze niet goed onderhouden wordt. Hierdoor kunnen de kosten al snel gaan oplopen tot in de honderden euro’s. Voor een nieuwe en goede cv ketel betaal je ongeveer tussen de €1000,- en €2500,-.
  • Voor onaangename storingen zorgen; Als jij niet met regelmaat een monteur laat langskomen voor jouw cv-ketel, zal deze op den duur meer storingen aan gaan geven. Hierdoor is het zeker mogelijk dat jouw cv-ketel opeens uitvalt of dat er opeens koud water uit de kraan zal komen.
  • Dat duurdere reparatiekosten in zicht komen; Niemand is blij met hoge reparatiekosten. Door je ketel achterstallig te laten onderhouden gaat niet alleen de cv-ketel, maar gaan ook de cv-ketelonderdelen een stuk korter mee. Deze kunnen beschadigd zijn of zelfs op lange termijn (ongeveer 10 jaar en meer) gaan verteren. Om dit allemaal te vervangen ben jij straks een stuk meer geld kwijt.
  • Dat je cv-ketel zal energie slurpen als water; Wat niet iedereen weet is dat dit tot wel 10% kan schelen ten opzichte van je stookkosten. Slecht onderhouden ketels zullen een stuk meer energie verbruiken dan ketels die regelmatig onderhouden worden
  • Dat je cv-ketel stiekem een stuk milieuonvriendelijker is; Je cv-ketel zal het gas echt een stuk minder goed kunnen verbranden als deze niet schoon en slecht onderhouden is. Dit zorgt voor een hogere CO2 uitstoot, en dat is niet waar je op zit te wachten…

Wanneer is het nodig om een cv ketel vervangen?

Het vervangen van een cv ketel is meestal pas echt nodig tussen de 12 en 15 jaar, want na 12 jaar worden de onderhoudskosten zo onaangenaam hoog, dat je er beter voor kunt kiezen om een nieuwe aan te schaffen. Een nieuwe ketel behoort wellicht tot een van de grotere uitgaven in een huishouden, maar je zult er zeker weten profijt van hebben. Om maar te noemen, het voordeel is dat na het aanschaffen van een nieuwe ketel, jouw energierekening direct een stukje omlaag gaat. Cv installatie kosten? Die zijn er gelukkig niet. Dit zit meestal (bij Feenstra in ieder geval) bij de prijs inbegrepen.

Welke thermostaat is benodigd?

Wist je dat een thermostaat los staat van de cv-ketel? Er is dus in principe geen bepaalde thermostaat benodigd. Je kunt geheel zelf kiezen voor een thermostaat die aansluit aan jouw voorkeuren en wensen. Om een voorbeeld te geven, kun je ervoor kiezen om een slimme thermostaat aan te schaffen. Zo heb je zelf het heft in hand en kun je jouw huis na een heerlijk weekendje weg alvast verwarmen voordat je weer thuiskomt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *