Wonen

4 manieren om de waarde van je woning te verhogen

Het is lonend om te investeren in je huis, want de kans is groot dat de huizenprijzen in de toekomst alleen nog maar zullen oplopen. Door een waarde verhogende aanpassing te doen aan je huis sla je vaak ook twee vliegen in een klap. Je hebt natuurlijk zelf profijt van bijvoorbeeld meer leefruimte of een modernere keuken terwijl je later een grotere appeltje voor de dorst overhoud. Laat je inspireren met deze vier mogelijkheden die je de waarde van je huis kunnen laten stijgen.   

1. Verhoog het comfort van je woning


Je huis wordt meer waard als je zorgt voor meer comfort in huis. Zo kun je beginnen bij de keuken. Heb je bijvoorbeeld een kleine keuken en is er ruimte om deze uit te breiden? Dan kan de uitbreiding zorgen voor meer comfort. Je kunt ook denken om de keuken zo onderhoudsvriendelijk te maken, want dat zorgt voor meer gemak met het poetsen. Een potentiële koper die een gasfornuis ziet met zes pitten gruwelt misschien van de gedachte: ‘dat gaat veel werk kosten om het telkens schoon te maken’. Maar als er een moderne kookplaat in je keuken zit, hoef je er maar één doekje over te halen en klaar is kees.  Een andere comfort verhogende investering is om van je huis een ‘smart home’ te maken met slimme domotica. Een airco kan ook voor meer gemak zorgen, zeker voor huizen met platte daken waar het in de slaapkamer veel sneller warm wordt dan een huis met een zadel- of puntdak.

2. Zorg voor meer vierkante meters


Een simpele regel is over het algemeen: hoe groter het woonoppervlak, des te meer is je huis waard. Hierbij kun je aan uiteenlopende verbouwingen denken. Zo kun je een garage plaatsen, een uitbouw of dakkapel verwezenlijken of een terrasoverkapping aanschaffen. Een bijkomstig voordeel van een terrasoverkapping is dat het in de meeste gevallen niet nodig is om een vergunning aan te vragen. Je moet alleen een vergunning aanvragen als de overkapping groter is dan 30 vierkante meter, groter is dan de helft van de tuinoppervlakte of als de overkapping als hoofdwoning gebruikt kan worden. Dit laatste is alleen het geval als je de terrasoverkapping kunt afsluiten van de buitenwereld.

3. Vergroot de esthetische waarde van je huis

Over smaak valt niet te twisten, maar dit gezegde is wel degelijk van invloed op de waarde van je woning. Daarom kan het de moeite waard zijn om bijvoorbeeld je tuin onder handen te nemen, en hem natuurlijk te onderhouden daarna. Een andere optie is om een nieuwe vloer te overwegen, want dit kan er zomaar voor zorgen dat kopers bereid zijn om meer te betalen voor je huis. En wat dacht je van de voorgevel van je huis? Het moeilijke is natuurlijk dat wat jij mooi vindt, voor de koper juist kan betekenen dat hij of zij minder over heeft voor een woning. Er zijn natuurlijk wel trends waarop je kan inspelen. Daarom loont het de moeite om een klein onderzoek in te stellen op Google voordat je bijvoorbeeld gaat schilderen of je vloer vernieuwd.  

4. Investeer in duurzame aanpassingen

Het is niet alleen goed voor het milieu en je maandelijkse energielasten, ook kan het verduurzamen van je huis je woningwaarde laten stijgen. Op het gebied van verduurzaming kun je alle kanten op gaan en je kunt bovendien vaak in aanmerking komen voor een overheidssubsidie. Zo kun je een zuinige warmtepomp installeren of zonnepanelen op je dak plaatsen. Een andere optie is het isoleren van je huis met vloer-, gevel- of dakisolatie en met dubbel glas. Voor sommige duurzame maatregelen geldt een lager btw-tarief of is het mogelijk om een goedkope lening aan te vragen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *