Wonen

De vlag van Bangladesh en Angola

Het eerste ontwerp voor de moderne vlag van Bangladesh werd ontworpen in 1970. Het werd gemaakt door een groep studenten van de universiteit van Dhaka. De eerste vlag werd gemaakt van gedoneerde kledingstukken. Het middelpunt van het oorspronkelijke ontwerp was een kaart van Bangladesh. De tint van de kaart was geel. Studenten volgden de originele versie van de atlas voordat ze deze schilderden. De universiteit droeg oorspronkelijk deze versie van de vlag op 2 maart 1971. De vlag werd het jaar daarop veranderd. De gele kaart van het land werd verwijderd en de rode schijf werd dichter bij de takel geplaatst. De kaart is naar verluidt verwijderd vanwege de moeilijkheid om deze aan beide zijden van de vlag correct weer te geven. De opnieuw ontworpen versie werd op 17 januari 1972 formeel aanvaard als de nationale vlag. De herziene versie toont een schitterende rode schijf op een groen veld in de vlag. De rode schijf heeft twee interpretaties. Het beeldt de zon af die boven het land opkomt en het symboliseert ook de offers die zijn gebracht door degenen die hebben gestreden voor de onafhankelijkheid van het land. Het groene veld van de vlag daarentegen verbeeldt de natuurlijke schoonheid van Bangladesh.

Angolese vlag: de geschiedenis

De Angolese vlag werd voor het eerst aangenomen in 1975. Het ontwerp van de vlag is geïnspireerd op de vlag van de ‘Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola’ (of Angola’s Popular Movement for the Liberation of Angola – MPLA). De kleuren zijn identiek, maar de MPLA-vlag draagt ​​een ster in plaats van het symbool van de Angolese vlag. De vlag is onveranderd gebleven sinds de oprichting, hoewel in 2003 een nieuw ontwerp werd voorgesteld. Het Angolese parlement pleitte ervoor de vlag te veranderen in een positievere vlag. Dit ontwerp is echter niet gekozen.

Kleuren van de Angolese vlag en de betekenis ervan

Zowel de kleuren als de symbolen op de Angolese vlag hebben een betekenis. Het bestaat uit een veld met twee horizontale banden om precies te zijn. De rode band symboliseert het bloedbad dat plaatsvond tijdens de onafhankelijkheidsoorlog, terwijl de zwarte band eronder Afrika als geheel voorstelt. Op de vlag staat een tandwiel symbool dat de industriële arbeiders van het land voorstelt. De ster op de vlag op de hand duidt het socialisme aan, terwijl het machete-symbool dat in de vlag te zien is boeren vertegenwoordigt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *