Tuin

Grassen voor je gazon en als sierplant

Gras is niet ‘gewoon’ gras, er zijn namelijk een heleboel soorten en maten te vinden. Wereldwijd zijn dit wel 10.000 soorten. In Nederland kennen we zo’n 140 verschillende soorten. Een welbekende functie van gras is dat het dient als voedsel voor paarden en koeien, maar ook als decoratie of speelplein in onze tuinen. In dit artikel leg ik je meer uit over de verschillende grassen voor het gazon en siergrassen als decoratie.

Gazon

Voor het aanleggen van het gazon heb je keuze uit zaaien of zoden leggen. Ook de functie van het gazon speelt een rol: is het een siergazon of speelplek voor kinderen? Wanneer je niet wilt wachten op een mooi vol gazon en het geld ervoor over hebt, is het leggen van zoden de perfecte optie. Zaaien is over het algemeen gemakkelijker wanneer er veel bochten en obstakels in je gazon zitten.

Voor het aanleggen van een siergazon kun je kiezen uit bijvoorbeeld roodzwenkgras. Deze fijne grassoort is mooi om naar te kijken, maar kan niet goed tegen een stootje.

Engels raaigras is een dichte en stevige grassoort, wat hem uitermate geschikt maakt voor grasvelden waar kinderen regelmatig op spelen. Het gras zal niet snel onder de indruk zijn van de praktijken van je kinderen.

Heb je weinig zon in je tuin en denk je dat gras geen schijn van kans heeft? Dan heb je het mis! Zelfs voor schaduwrijke plekken is er een speciale grassoort. Het mengsel van rood- en veldbeemdgras kan goed omgaan met droogte en weinig zon en zal jouw donkere tuin toch wat kleur geven.

Siergrassen

Zoals ik al zei, is gras niet alleen bestemd als gazon, maar ook als extra versiering in de borders. Een aantal fijne soorten zijn Blauwgras, Lampenpoetsersgras, Zegge en Vedergras.

Blauwgras heeft een diep blauwgrijze kleur en een fijn blad. Het is bovendien een neutrale, maar toch vrolijke opvuller voor je moderne tuin. Het Lampenpoetsersgras is een van de meest geliefde siergrassen. Hij is winterhard, maar bloeit van augustus tot oktober en toont dan zijn mooi gevormde aren. Van april tot en met mei zien we de Zegge bloeien. Deze plant met pluimen aan de aren is zeer geschikt voor tuinen met meerdere volwassen bomen en heesters, zodat hij lekker in de schaduw kan vertoeven. En tot slot het Vedergras. Vedergras wordt ook wel Stipa genoemd. Ze zien er fijn en zacht uit, kunnen 40 tot 175 cm hoog groeien (afhankelijk van het soort Stipa) en staan graag op een open plek met veel zon.

Siergrassen zijn er in nog ontelbaar veel andere soorten en kunnen qua uiterlijk veel van elkaar verschillen. Kies ze vooral op basis van de plek waar ze komen te staan, zodat ze lange tijd mee kunnen gaan. Wil je je gras zo goed mogelijk verzorgen? Maak dan gebruik van een verticuteermachine en behoudt zo de optimale conditie van het gras.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *