Geen categorie

Het verwijderen van asbest

Asbest is voor veel mensen een bekende term en we weten allemaal dat je er liever niet mee in aanraking komt. Daarom is het belangrijk om te weten of ergens asbest inzit. Indien u zeker bent dat er asbest in uw huis zit, dan kunt u dat het beste weg laten halen. Voor veel mensen is het niet duidelijk wat ze moeten doen als ze het willen laten weghalen. In deze blog leggen we elke stap van begin tot eind uit. 

Vaststellen asbest

De eerste stap is het vaststellen van asbest. Asbest werd vroeger vaak gebruikt als bouwstof, omdat het stevig was. Sinds 1994 is het verboden om asbest te gebruiken. Bij huizen die gebouwd zijn voor die tijd is de kans aanwezig dat er asbest gebruikt is. Asbest is meestal wit tot lichtgrijs en kan je zien bij breukvlakken en beschadiging aan asbestmateriaal. Indien je twijfelt of je asbest in huis hebt, kan je het beste een asbest inventarisatie laten doen. Een professional zal dan het huis komen bekijken.

Weghalen of laten zitten?

Als er is vastgesteld dat er asbest in het huis zit, moet je gaan nadenken of je het wilt weghalen of het laat zitten. Het asbest hoeft namelijk niet weg gehaald te worden. Indien het nog vast zit en niet gescheurd is, is het nog veilig. Wel is het verstandiger om het weg te laten halen. Vooral als het in het dak zit. Deze plek is een groot risico, omdat de kans op beschadiging groot is. Dit komt voornamelijk door het weer. Als het asbest beschadigd komen er losse vezels vrij en deze kunnen zorgen voor grote gezondheidsrisico’s. 

Weghalen

Het weghalen van asbest mag je in de meeste gevallen niet zelf doen en bent u verplicht het door iemand anders te laten doen. Het weghalen moet heel voorzichtig gedaan worden, want anders komen er vezels in de lucht. Onder strenge eisen en voorwaarden mag u het zelf verwijderen. Als het fout gaat brengt u niet alleen uzelf in gevaar, maar ook de omgevingen. Wij raden daarom zeker aan om het door een professional te laten doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *