Interieur

Hoe creëer je een veilig huis?

Je kent het vast wel; je hebt een nieuw huis gekocht, gaat enthousiast inrichten en klaar. Maar heb je er wel bij stil gestaan dat je je huis nog veel veiliger kunt maken? In dit artikel vind je allerlei handige tips voor een veiliger huis.

Brandveiligheid
Je kan veel leed voorkomen dankzij rookmelders. Zeker op belangrijke plaatsen zoals de slaapkamers, meterkast en keuken. Maar ook een CO-melder mag zeker niet ontbreken. Dit apparaatjes meet Koolstofmonoxide. Een gevaarlijk gas dat kan vrijkomen bij een onvolledige verbranding, bijvoorbeeld in de geiser. CO is geurloos, kleurloos en zeer giftig.
Laat verder geen opladers na het opladen in het stopcontact zitten. Doe stekkers uit apparaten na gebruik. Laat geen wasmachine of droger draaien wanneer je niet thuis bent en zorg voor een goede aansluiting van elektra.
Keukenbranden komen relatief veel voor. Vaak doordat een pan op het fornuis wordt vergeten. Dus ben je aan het koken en ga je even kort iets anders doen? Zet dan even de kookwekker als herinnering. Dit kan je eenvoudig er aan doen laten denken dat je het fornuis hebt aanstaan.

Inbraakpreventie
Helaas is niet iedereen even sociaal. Inbraakpreventie kan dus verstandig zijn. Denk bijvoorbeeld aan dievenklauwen, goede verlichting rond je woning, een extra slot op de deur en sluit ramen wanneer je weg gaat. Ook van bovenverdiepingen.
Vergeet ook je garage of schuurtje niet. Het zou jammer zijn als je straks je (elektrische) fiets zou moeten missen.

Vallen voorkomen
Jaarlijks komen relatief veel mensen te vallen in en rond hun woning. Met name spullen en drempels zijn een bekende oorzaak. Zorg dus voor een opgeruimde tuin en woning. Drempels kan je eventueel vervangen door een drempelvervanger. Of ga gebruik maken van een drempelhulp. Hierdoor krijg je je fiets, motor of scooter een stuk makkelijker in de garage of je schuurtje. Ook verklein je de kans op vallen.
Maakt een huisbewoner gebruik van een rollator? Dan kunnen ook binnen drempelhulpen fijn zijn. Dankzij de oplopen kan je namelijk veel makkelijker over de drempels rollen. Extra inspanning en vallen wordt hierdoor meer voorkomen. 

Er zijn zowel drempelhulpen voor binnen als buiten verkrijgbaar. De meeste oplopen worden tegenwoordig van rubber gemaakt waardoor ze zowel voor binnen als buiten geschikt zijn. Ook kan je kiezen uit allerlei maten. Zo zijn er zelfs extra brede uitvoering die bijvoorbeeld geschikt zijn voor de garagedeur.
Voorbeelden vind je via de volgende link: drempelhulpen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *