Tuin

Hoe kies je het juiste schaduwdoek?

Wanneer het gaat om het bieden van schaduw, dan is een schaduwdoek de juiste oplossing. Bij ZONZ Sunsails vind je een groot assortiment aan schaduwdoeken. Met de ruime keuze uit afmetingen, vormen en kleuren zit er altijd wel iets voor je tussen. Het moeilijkste proces is dan het kiezen van de vorm en stijl die bij jouw situatie past. Dus, hoe doe je dat? In dit artikel geven wij van ZONZ je vijf algemene tips die je kunnen helpen om de beste beslissing te maken wat past bij jouw wensen.

Kies de gewenste vorm

Schaduwdoeken bij ZONZ komen in verschillende vormen. Zo heb je een driehoek schaduwdoek, een vierkant schaduwdoek en zelfs een vijfhoek. Iedere vorm biedt een ander soort schaduw. Zo heb je bij een driehoekig schaduwdoek minder schaduw dan bij een vierkant schaduwdoek. De vorm van een driehoek is alleen wel weer flexibeler, waardoor deze beter past in kleinere ruimtes. Kijk dus allereerst goed naar de grootte van jouw tuin of dakterras en welke vorm daar het beste bij kan passen. 

Meet de afmeting

De volgende stap is om met je meetlint de tuin in te gaan. Het meten van de juiste afmeting kan best lastig zijn, omdat een schaduwdoek nooit helemaal strak komt te hangen. Het advies is daarom om beter een te klein doek dan een te groot doek te kopen. Waar rekening mee gehouden kan worden met het opmeten, is de spanmarge. Dit is de ruimte tussen het zonnedoek en het punt waaraan je deze bevestigt, bijvoorbeeld een muur of een paal. Gemiddeld is de spanmarge 40 cm. Deze 40 cm trek je af van de totale opgemeten lengte.

Bepaal hoe je het schaduwdoek wilt bevestigen

De derde stap is een belangrijke vraag: waar wil je het schaduwdoek aan ophangen? Hier zijn diverse mogelijkheden voor. Je kunt een schaduwdoek bijvoorbeeld aan een muur bevestigen, de balken van je veranda of aan een paal. Bij gebruik van palen moeten deze stevig in de grond gemonteerd worden voor de stabiliteit. Dit kan door het gebruik van een grondanker of een betonsokkel. Vooral bij een waterdicht schaduwdoek is het monteren met een hellingshoek belangrijk. We adviseren een hellingshoek van 30 graden. 

Kies uit een waterdoorlatend of waterdicht schaduwdoek

Grofweg zijn er twee verschillende soorten schaduwdoeken: een waterdoorlatend schaduwdoek en een waterdicht schaduwdoek. Het verschil daarin komt door de structuur in het materiaal. Een waterdicht schaduwdoek heeft een gesloten structuur, waardoor het regenwater er niet doorheen kan komen. Het voordeel hiervan is dat je dus prima buiten kunt blijven zitten wanneer het begint te regenen. Het nadeel is wel dat er meer warmte onder het doek blijft hangen. Bedenkt dus goed waarvoor je het doek wilt gebruiken. 

Kies op basis van je persoonlijke voorkeur

Het kiezen van een schaduwdoek is geen wetenschap. Uiteindelijk komt het neer op je persoonlijke voorkeur. Zit jouw gewenste schaduwdoek niet bij de standaard schaduwdoeken van ZONZ? Dan kun je kiezen voor een schaduwdoek op maat. Je kunt dan niet alleen de afmeting zelf bepalen, maar ook de vorm, de kleur en zelf het doekmateriaal. We helpen je graag om een beslissing te nemen die helemaal aansluit bij jouw wensen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *