Wonen

Hypotheek samen met ouders afsluiten

Het wordt steeds lastiger om een huis te kopen. Weet u dat een huis kopen samen met ouders tot de mogelijkheden behoort? Samen met ouders 1 hypotheek afsluiten en met zijn allen onder 1 dak wonen. Hypotheek met ouders kan tot 4 personen.

Waarom samen met ouders een woning kopen?

Alléén een huis kopen of samen met uw partner is al onmogelijk geworden sinds 2021. Huizen zijn ontzettend duur en u moet altijd overbieden op een huis zodat u ook nog eens veel eigen geld nodig heeft. Door samen met vader, moeder, broer of zus een woning te kopen kan u:

 • Ruimer en luxer kopen omdat er meer inkomen is
 • Minder concurrentie in de hogere prijsklasse
 • Samen meer eigen geld om te overbieden
 • Door lage hypotheekrente zijn maandlasten makkelijk met 4 personen te betalen

Belangrijke voorwaarden 

Er zijn een paar belangrijke voorwaarden als u met ouders een woning gaat kopen.

 1. Samen onder een dak wonen met alle kopers verplicht
 2. Woning zo maar verlaten mag niet
 3. Notaris voor aankoop huis bezoeken om zaken te regelen
 4. U mag het huis of een gedeelte daarvan niet verhuren
 5. Woning uitsluitend gebruiken om te wonen

Met ouders huis kopen populair

Een huis kopen met ouders is sinds 2021 erg populair. Ouders passen op de kleinkinderen en doen vaak de boodschappen. De kinderen zorgen dan later voor de ouders als ze hulpbehoevend zijn. Koopt u met 4 familieleden voor het eerst een huis?  U kan dan de hypotheekrente aftrekken van de inkomstenbelasting. Heeft iemand in het verleden ooit een woning gehad? De hypotheek valt dan in box 3 en de rente is dan niet aftrekbaar.

Wij hebben nog een eigen huis, wat nu?

U wil een huis kopen met uw ouders maar iedereen heeft nog een huis die niet verkocht is. U krijgt slechts op 1 huis een overbruggingshypotheek. Het andere huis moet dus eerst worden verkocht. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek. Het overbrugt even het verschil tot dat u de woning heeft verkocht. 

Controleer BKR voordat u gaat verkopen

Let op, vraag LexWonen om advies en vraag altijd de BKR op. Kijk of er geen leningen in staan die de hypotheek verlagen of erger, een negatieve code betekent dat u niet kan kopen. Heeft u dit niet gecontroleerd en iemand heeft zijn huis verkocht dan is er wel een probleem.

Een huis kopen met ouders betekent vooraf veel inventariseren zodat de hypotheekaanvraag voorspoedig verloopt.

Ouders gaan bijna met pensioen

Gaan uw ouders bijna met pensioen dat is het van belang dat u naast de werkgeversverklaring ook de pensioenoverzichten heeft. Er wordt maximaal gerekend met het pensioeninkomen. De hypotheeklasten moeten ook betaalbaar zijn op pensioendatum.

Wij willen met ouders kopen, hoe nu verder?

U heeft besloten om samen met ouders een huis te kopen en u heeft een geweldige woning gezien. Mail ons van alle aanvragers :

 1.  Werkgeversverklaring/pensioengegevens
 2. BKR overzicht
 3. Salarisstrook
 4. Adres van uw droomhuis
 5. Eventuele overwaarde bestaande woningen

LexWonen maakt de berekening onder voorbehoud en gaat aan de slag met taxateurs, notaris en de verkopend makelaar. Wilt u meer weten over een huis kopen met ouders? U kan ons ook bellen op 06-83944458.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *