Badkamer

Je wast jouw badhanddoeken niet genoeg

Op National Laundry Day (15 april, voor de mensen die nieuwsgierig zijn), was er een enquête die rond ging over de wasgewoonten van menig mens. Met betrekking tot badhanddoeken. “50% van de ondervraagden leeft volgens de filosofie dat ‘ik schoon ben als ik het gebruik’, omdat ze allemaal toegeven dat zij hun badhanddoek minstens vijf keer hebben gebruikt, voordat zij hem in de wasmachine gooien. Nog eens 14 procent gebruikt zijn badhanddoeken meer dan acht keer, voordat het de wasmand raakt.”

Als jij je handdoeken één keer per week wast een ‘vies geheimpje, is, dan hebben er anderen er ook een. Je hebt wel een vaste dag dat je de was doet dus hoe vaak moeten we onze handdoeken dan eigenlijk wassen?

De beste manier om je handdoeken te wassen

De belangrijkste reden waarom handdoeken vaak gewassen moeten worden, is dat ze een vochtige, donkere, vochtige en poreuze omgeving bieden – een ideale kweekgrond voor bacteriën. Zelfs als ze maar een paar dagen worden gebruikt, esten veel handdoek positief op microben, zoals schimmels, gist en E. coli. Een microbioloog heeft eens gezegd dat je na ongeveer twee dagen je gezicht droogt op een handdoek, krijg je waarschijnlijk meer E. coli o je gezicht dan wanneer je je hoofd in een toilet steekt en doorspoelt. 

Bovendien is er de onmiskenbare en belangrijke wetenschappelijke ick-factor.  Een andere microbioloog heeft ook wel gezegd dat je misschien niet ziek wordt na twee weken een handdoek te hebben gebruikt, maar daar gaat het niet om. Zou je vuil ondergoed aantrekken (tenzij er een noodgeval is) nadat je een schoon bad hebt genomen? Het lijkt erg op wat je doet na de eerste paar droge periodes. 

Dus terug naar de vraag hoe vaak jij je badhanddoeken moet wassen. De meeste microbiologen geven aan dat je ze om de twee tot drie dagen moet wassen. Bepaalde instituten geven wat meer speelruimte en adviseren handdoeken te wassen na drie of vier ‘normale toepassingen’ die volledig mogen drogen voordat ze opnieuw worden gebruikt. 

Wanneer de wasdag rondrolt en jij jouw handdoeken zo schoon mogelijk in de was moet krijgen, gebruik dan het heetste water dat je kunt gebruiken en laat de droger minimaal 45 minuten draaien.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *