Eetkamer

Leuke weetjes als je altijd cava in huis hebt

Ben je ook gek op cava? Volgende keer als jij je gasten cava serveert, heb je er ook iets leuks bij te vertellen! Want wij geven jij interessante weetjes over cava.

Cava wordt vaak de Spaanse variant van champagne genoemd en is de bekendste mousserende wijn uit Spanje. Cava wordt volgens de ‘método tradicional’ geproduceerd. Dit betekent dat de 2e gisting plaatsvindt in de fles.

Waar vindt dit plaats?

De productie van cava vindt voornamelijk plaats in de Penedès, Catalonië. Tegenwoordig wordt cava ook in andere delen van Spanje geproduceerd, waaronder in Rioja en Extremadura. Het is dan wel vanzelfsprekend dat er veel verschillen zijn in kwaliteit en stijl van deze mousserende wijnen.

Verschillende druiven

Bij cava wordt in het productieproces gebruik gemaakt van een blend van verschillende druivenrassen. Op de gebruikelijke manier wordt eerst een basiswijn samengesteld, waarna vervolgens door middel van de ‘método tradicional’ de bubbels ontstaan in de fles. Dit komt door het mengsel van suiker en gist, waardoor de wijn opnieuw gaat gisten. Hierdoor ontstaat nog meer koolzuur en alcohol. Aangezien het koolzuur geen kant op kan, vanwege de afgesloten fles, blijft dit aanwezig in de fles. Uiteindelijk vindt de rijping minstens 9 maanden lang in de fles plaats. Vervolgens worden de gistresten verwijderd en krijgt de fles de definitieve kurk. Voor de zekerheid wordt (net als bij champagne) gebruik gemaakt van een draadkorfje (een ijzeren kapje met ijzerdraad) zodat als er teveel spanning op de kurk komt, deze niet zomaar ongecontroleerd wegschiet.  

Freixenet

’s Werelds bekendste cava is van het Spaanse Freixenet. Dit bestaat al ruim 150 jaar en wordt nog steeds vertegenwoordigd door de familie Sala. De lichtsprankelende wijnen hebben 12% alcohol en wordt uiteraard geheel volgens de ‘método tradicional’ geproduceerd.

Wij weten zeker dat jij wat te vertellen hebt op het volgende huisfeestje!

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *