Tuin

Mos in het gazon

Een gazon vol met mos is een grote ergernis van veel mensen. Het ziet er niet uit, en bovendien zorgt het er ook voor dat het gras niet goed kan groeien. Lees hier alles over het bestrijden, verwijderen en voorkomen van mos in gras.

Waardoor krijg je mos in het gras?

Er zijn meerdere mogelijkheden waardoor je last kunt krijgen van mos in je gazon. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je gazon te weinig zon krijgt, gras groeit niet goed in de schaduw en mos juist wel. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de grond te zuur is, ook hiervoor geldt dat gras niet zo goed groeit op een zure grond en mos juist wel. Tenslotte kan het zo zijn dat je het gras te kort maait, waardoor mos en onkruid de kans krijgen om op te komen.

Mos in het gras bestrijden

Om mos in het gras te bestrijden is het beste dat je kunt doen goed je gazon onderhouden. Hiermee zorg je voor sterk en gezond gras, waardoor mos en onkruid geen kans krijgen om op te komen.

Verticuteren

Door een gazon te verticuteren verwijder je de harde bovenlaag die bestaat uit mos en achtergebleven resten na het gras maaien. Hiermee haal je dus het mos weg, maar bovendien zorg je ervoor dat het gras ook weer voldoende lucht krijgt om goed te kunnen groeien.

Bemesten

Door je gazon te bemesten voorzie je het gras van voldoende voedingsstoffen, waardoor het goed kan groeien. En omdat gras sneller groeit dan mos, heeft dit als bijkomend voordeel dat mos geen kans krijgt om op te komen in je gazon.

Kalk

Zoals gezegd groeit mos beter dan gras op een bodem die te zuur is. Je kunt dit controleren met een pH bodemtest, en wanneer blijkt dat de grond in je tuin te zuur is, dan kun je de zuurgraad verbeteren door kalk te strooien.

Mos voorkomen

Naast het goed onderhouden van je gazon zijn er nog enkele andere zaken die je kunt doen om te voorkomen dat je last krijgt van mos in je gazon. 

Zorg er ten eerste voor dat je het gras niet te kort maait, zeker niet korter dan 3 of 4 centimeter. En verwijder na het maaien ook zoveel mogelijk maaisel, zodat er geen harde bovenlaag ontstaat.

Krijg je gazon weinig zonlicht? Kies dan voor een grassoort die geschikt is voor een gazon in de schaduw. Omdat dit type gras beter groeit in deze omstandigheden, zal dat er ook voor zorgen dat mos minder kans krijgt.

Tenslotte is het belangrijk om kale plekken in je gazon die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door het verticuteren of intensief gebruikt zo snel mogelijk bij te zaaien. Hiermee zorg je ervoor dat ze snel weer dichtgroeien met gras, en er dus geen mos kan groeien.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *