Wonen

Stappenplan voor het kopen van een huis

Er komt stiekem erg veel kijken bij het kopen van een huis. Hieronder staat een compact stappenplan over hoe je het beste kunt handelen wanneer je een huis wil kopen.

Stap 1: hoeveel heb je te besteden

Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel je kunt besteden en in welke prijsklasse je dus kunt gaan zoeken. Het is dus handig om een berekening te maken waarmee je snel een indruk hebt van alle mogelijkheden. Hiervoor vraag je naar een hypotheek. Het kan ook zijn dat je een hypotheek met bkr zal aanschaffen. BKR staat voor bureau krediet registratie. Een hypotheek met bkr is wel aan te vragen, ondanks dat je een codering op je naam hebt staan bij een negatieve BKR-registratie. Bij een positieve BKR-registratie staat er geen codering op je naam.

Stap 2: een geschikt huis zoeken

Je weet nu wat je kunt lenen en dus naar welke prijsklasse je moet zoeken. Je kunt hiervoor natuurlijk een makelaar inschakelen die zal zoeken voor jou, maar je kunt ook lekker zelf op zoek naar de woning van je dromen! Het is maar net wat jij fijner vindt. Het is wel vaak zo dat een makelaar net wat dieper in de markt duikt en daardoor misschien net wat makkelijk jouw droomhuis kan vinden.

Stap 3: bezichtiging

Na het vinden van de woning van je dromen is het tijd om te gaan bezichtigen. Je spreekt een tijd af met de makelaar van de verkopers. Wacht daar vooral niet te lang mee, want op internet is zeker niet alles goed weergegeven. In het echt kun je veel beter letten op de details. Het is een grote beslissing, want je moet er natuurlijk wel een lange tijd gaan wonen. Het is dus belangrijk dat je je goed voelt bij het kopen van de woning.

Stap 4: waarde bepalen van het huis

Je wil niet te veel betalen natuurlijk! Het is daarom belangrijk dat je de waarde van het huis bepaalt dat je wil kopen. De waarde van de woning is een uitgangspunt voor jou. Jij baseert hierop de hoogte van het openingsbod. Daar komt ook nog eens bij kijken dat het bepalend is voor de hoogte van je hypotheek. Deze stap is dus erg essentieel en je zal er goed over moeten nadenken. Er hangt nogal wat vanaf.

Stap 5: doe een bod

Je hebt het huis van je dromen gevonden, eindelijk! Je gaat dan na lang nadenken je bod uitbrengen. Dit is natuurlijk een heel erg spannend moment. Echter is de woningmarkt erg aan het stijgen, dus de huizen worden ver overboden, maar jouw huis wordt ook overboden, dus dat overgeboden geld kun je weer meenemen in je eigen bod.

Stap 6: het ondertekenen van de koopakte

Het bod is geaccepteerd. Het koopcontract wordt opgemaakt. Dit is een document waarin de afspraken omtrent het kopen van de woning worden vastgelegd.

Stap 7: hypotheek afsluiten

Na het ondertekenen van de koopakte is het tijd om de hypotheek af te sluiten. Je hebt tijdens het oriënteren bepaald wat je maximaal te lenen bedrag kan zijn.

Stap 8: taxatierapport

Bij het afsluiten van een hypotheek is verplicht dat er een taxatierapport van de woning aanwezig is. Zij willen namelijk zekerheid over de waarde van het huis.

Stap 9: notaris

Na alles geregeld te hebben ga je op de dag van de overdracht naar de notaris om de leveringsakte te tekenen. Vanaf dat moment ben jij de eigenaar van jouw droomhuis!

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *