Wonen

Thuiswerkers willen weer terug naar kantoor

Je kent het misschien wel: na een jaar thuiswerken, verlang je stiekem wel heel erg naar een ouderwetse kantoordag. Mocht dit herkenbaar voor je zijn, dan ben je zeker niet de enigste. Nieuw onderzoek laat zien dat een ruime meerderheid van Nederland weer verlangt naar een bezoek aan kantoor. 

Al een jaar thuis

Vorig jaar maart had waarschijnlijk niemand verwacht hoe de rest van het jaar eruit zou zien. Wat begon met ‘tijdelijk thuiswerken door dat nieuwe Chinese virus’ monde uit in een strenge lockdown waardoor een groot deel van werkend Nederland nog steeds thuis zit. Geen gezellige vrijmibo’s, vergaderingen in dezelfde ruimte of ouderwets praatje bij de koffiemachine: een ruime meerderheid opereert nog steeds vanuit huis. Van alle thuiswerkers is een steeds groter gedeelte klaar met het werken vanuit huis. 

Tweederde wil terug

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van hr-dienstverlener Visma Raet. Bijna tweederde van de thuiswerkers staat te popelen om weer naar kantoor te gaan. Vooral de randzaken die het werk zo leuk maken, zoals nauw contact met collega’s, mist men enorm in de huidige thuiswerk situatie. Door het vele thuiswerken missen werknemers daarbij in veel gevallen de verbondenheid met hun bedrijf of instelling. Een deel laat daarnaast weten dat zij soms geen idee hebben waar hun collega’s mee bezig zijn. Wat het voor velen extra zwaar maakt, is dat zij voorlopig geen uitweg zien. Door het onzekere verloop van de pandemie durft een groot deel nog niet te hopen op een terugkeer naar kantoor. 

Neveneffecten van thuiswerken

Naar verwachting is dit ook op andere manieren terug te zien. Neem de huizenmarkt. Nu men al een jaar vanaf de keukentafel werkt, trekken vooral veel stedelingen weg uit de stad. Als thuiswerken de nieuwe norm wordt, dan willen mensen uit bijvoorbeeld Amsterdam dit veelal liever in een ruimere woning doen. Amsterdammers kloppen daarom vaker aan bij een makelaar Amstelveen of makelaar Zaandam waarbij men wel in dezelfde regio blijft, maar meer keuze heeft uit grotere woningen. Ook zie je dat de verkoop van gebruikte auto’s toe blijft nemen. Het feit dat mensen zich minder fijn in het openbaar vervoer voelen, wordt door autokopers vaak als reden gegeven. Herken jij jezelf in dit beeld?

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *