Interieur Wonen

Waarom is een houten deur een goede keuze?

Plastic: een materiaal dat spotgoedkoop is, maar onze aarde vervuild. Ook staat PVC al voor een lange tijd behoorlijk onder vuur. Dit komt door de milieu onvriendelijkheid van deze plasticsoort. Dit is niet het enige probleem: PVC blijkt ook nog een hartstikke schadelijk voor de gezondheid te zijn. Het mag dat wel een spotgoedkope en veel toegepaste kunststof zijn, maar veel andere voordelen biedt het niet.

Het is beter om te kijken naar materialen die betaalbaar zijn, maar tegelijkertijd ook geen schade aanrichten aan het milieu. Daarnaast is het ook fijn als het geen schade aanricht aan onze eigen gezondheid. Om die reden wordt er steeds meer hout toegepast op allerlei verschillende gebieden. Ook in de woningbouw is hout een onmisbaar materiaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van houten voordeuren. De houten voordeuren winnen steeds meer populariteit. Wat is de voornaamste reden hiervan en wat zijn de voordelen van hout? Dat alles lees je in dit artikel.

Waarom kiezen voor hout?

Alhoewel hout steeds meer populariteit aan het winnen is, is het al vele eeuwen aanwezig. Ook wordt hout al vele eeuwen toegepast op verschillende gebieden. Hierbij kun je denken aan het toepassen als grondstof voor gevelelementen. Tegenwoordig worden er ook veel houten buitendeuren op maat gemaakt. Hout is een erg goede keuze, misschien wel de beste keuze, als het gaat om houten deuren, kozijnen etc. Waarom hout de beste keuze is, lees je hieronder!

Hout is duurzaam

Zoals ik eerder al noemde, is hout een erg duurzaam materiaal. Dit heeft ermee te maken dat hout hernieuwbaar is. Wist je dat bomen na zo’n 20 tot maar liefst 120 geoogst kunnen worden? Grondstoffen zoals aardolie en erts hebben daarentegen eeuwen nodig om volledig tot ontwikkeling te komen, Alleen hieruit blijkt al dat het hout duurzaam is.

Hout is CO2 vast

Bomen zijn in staat om CO uit de lucht te halen door fotosynthese. Je kunt denken aan het gemiddelde van 0,9 ton CO2 per m3. Ook heeft hout in tegenstelling tot allerlei andere fossiele materialen relatief weinig energie nodig voor het winnen en het produceren ervan. Hierdoor heeft hout een lagere CO2-uitstoot dan andere fossiele materialen. Als laatste is het ook nog redelijk om te benoemen dat hout een natuurproduct is die geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur heeft.

Hout is veilig

Hout heeft een laag warmtegeleidend vermogen, wat betekent dat het hout dat wordt gebruikt in verschillende deuren, trappen en kozijnen over een hoge brandveiligheid beschikt. Ook is het zo dat in het geval van verbranding van het hout er nauwelijks schadelijke rookgassen vrijkomen. Dat is voordelig, want hierdoor blijven er grote risico’s voor bewoners uit.

Hout is isolerend

Hout is ten slotte ook isolerend. Dit heeft alles te maken met de unieke celstructuur waar hout over beschikt. Ter vergelijking met beton: hout heeft maar liefst 15 keer zo hoge isolerende eigenschappen dan die van beton. Vergelijk je het met staal of aluminium dan is het verschil nog veel groter: de isolerende eigenschappen van hout zijn 400 keer hoger dan die van staal en als je het met aluminimum vergelijkt zie je zelfs dat de isolerende eigenschappen van hout 1770 keer hoger zijn!

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *