Tuin Wonen

Waarom kiezen voor een steigerhouten tuintafel?

Een houten tuintafel geeft sfeer aan je terras. Er zijn veel verschillende modellen en maten, waardoor het niet altijd eenvoudig is om een keuze te maken. Tel daarbij ook nog eens de vele houtsoorten op waar een tuintafel van gemaakt kan zijn en je ziet door de bomen het bos niet meer. Waarom zou je bijvoorbeeld kiezen voor een steigerhouten tuintafel en wat is het verschil met een houtsoort als eiken? 

Wat is steigerhout nu eigenlijk?

De oorsprong van steigerhouten meubels ligt letterlijk bij het hout dat afkomstig is van steigers uit de bouw. De planken zijn na verloop van tijd niet meer geschikt of veilig genoeg om op grote hoogtes te gebruiken, maar ze zijn nog prima om te verwerken in tuintafels en tuinstoelen. Steigerhout ziet er doorleeft uit en dat geeft extra sfeer als je het bijvoorbeeld gebruikt voor een steigerhouten meubel. Steigerhout is eigenlijk vurenhout. Dit hout is afkomstig van een spar die in Europa groeit. Tegenwoordig wordt voor het maken van een steigerhouten tuintafel geen originele steigerplanken meer gebruikt. Toch zie je de sfeer en de ruwheid van het materiaal ook bij de nieuwe steigerplanken terug. 

Het verschil tussen de verschillende houtsoorten

Tuinmeubels worden van allerlei houtsoorten gemaakt. Dat kan dus ook van eiken zijn. Waar moet je nu op letten als je op zoek bent naar tuinmeubels? Ten eerste is de stijl waar je naar op zoek bent bepalend voor je keuze. Eiken meubels hebben vaak een wat gepolijste uitstraling doordat er geen kieren in het hout zitten en het hout gladgeschuurd is. Kies je voor een steigerhouten tuintafel, dan krijg je een robuust meubel. Het tafelblad is niet per definitie egaal, je ziet de knoesten nog duidelijk zitten. Dit geeft je steigerhouten tuintafel een heel eigen identiteit. Het steigerhout heeft ook een kenmerkende kleur, namelijk van verweerd hout. Terwijl een eiken tuinmeubel de oorspronkelijke houtkleur behoudt. 
Eiken meubels zijn slecht bestand tegen weersinvloeden. Je zult deze goed moeten onderhouden en ook in de winter binnen moeten zetten. Een steigerhouten tuintafel kun je van een waslaag voorzien, maar dat is niet noodzakelijk. Ook kun je het meubel in principe het hele jaar buiten laten staan, waardoor het hout nog meer karakter krijgt.

Een stijlvolle inrichting met een steigerhouten tuintafel

Bij een steigerhouten tuintafel passen uiteraard steigerhouten stoelen. Maar het voordeel van een steigerhouten tuintafel is dat er feitelijk alle soorten tuinstoelen bijgezet kunnen worden die je wilt. Dat is met andere houtsoorten vaak anders, eikenhouten meubels lenen zich minder voor een speelse indeling van je tuinset. Kies daarom bij de steigerhouten tuintafel voor kunststof stoelen of stem het ontwerp van de stoelen af op de vorm van de tafel. Want ook dat is een voordeel van steigerhout. Je kunt alle kanten op met het ontwerp. Dit betekent niet alleen qua vorm en afmetingen, maar ook wat betreft de materialen die je erin verwerkt. Denk aan een leisteen in het midden van het tafelblad. Of aan een onderstel van steigerbuizen. Door stoelen te kiezen waar deze elementen in terugkomen, krijg je een uniforme aanblik van het geheel. En kun je op die manier je eigen stijl bepalen met een steigerhouten tuintafel.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *