Tuin Wonen

Wat je moet weten over wapeningskorven

Als je een constructie gaat maken met beton dan mogen wapeningskorven niet ontbreken. Wapeningskorven worden doorgaans ook wel wapeningsstaal genoemd. Beton is een ontzettend sterk materiaal, maar toch blijft het noodzakelijk om beton te versterken met elementen van staal. Dit komt omdat beton heel goed bestand is tegen bepaalde drukkrachten, maar minder goed bestand is tegen trekkrachten. De krachtwerking in beton is nogal ingewikkeld. Het komt erop neer dat als je gaat bouwen met beton wapeningskorven van essentieel belang zijn. 

Wat zijn dat precies, wapeningskorven?

Zoals in de inleiding vermeld zorg je er met wapeningskorven voor dat beton versterkt wordt. Om deze reden kom je dan ook vaak de term “gewapend beton” tegen. Wapeningskorven zijn bedoeld om betonnen bouwconstructie genoeg weerstand te bieden aan de trekkrachten in het beton. Wil je bijvoorbeeld wanden bouwen of beton leggen in utiliteitsgebouwen of woningen dan is het noodzakelijk om daar wapening voor te gebruiken. Dit doe je door middel van bouwstaalmatten. 

Hoe maak je gebruik van wapeningskorven?

De wapeningskorf is in de vorm van wapeningsstaal en heeft als functie het wapenen van funderingsbalken. Belangrijk hier is om de juiste maten aan te schaffen. Je vindt in assortimenten een standaardmaat met de afmetingen 30 centimeter breed en 40 centimeter hoog. Daarnaast een balkmaat met de afmetingen 35 centimeter breed en 40 centimeter hoog. Een balkmaat met de afmetingen 35 centimeter breed en 50 centimeter hoog. En een betonbalk met de afmetingen 40 centimeter breed en 50 centimeter hoog. Je kunt met wapeningskorven hoekverbindingen maken. Wil je dit gaan doen dan is het nodig om ook de correcte koppelstaven aan te schaffen. 

Welke wapening kun je het beste gebruiken voor vloeren van beton?

Bij een keuze maken van bepaalde wapeningsstaal moet je kijken naar welke toepassing nodig is. Is het zo dat je betonnen vloeren gaat leggen? Dan is het aan te raden om onbehandelde bouwstaalmatten te gaan gebruiken. De draadstaal van bouwstaalmatten zien er geroest en geribbeld uit. Er ontstaat genoeg frictie tussen het beton en het staal en de matten komen daardoor verankerd in het beton. Bouwstaalmatten zijn te verkrijgen in diverse maten, waaronder de afmeting 2 m x 3 m. Let ook op wat de beste maaswijdte en beste draaddiameter voor jouw klus is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *